<% If Request.Form ("Opinion")="" then ShowForm() else if Session("AA")="" then NewUser() GoAhead() else GoAhead() end if end if %> <% Sub ShowForm() %> Finse.com Historie
www.finse.com som favoritt...
Bilder fra Finse
1 2 3
    6
7
Snarveier  
9
   
 
Finse
Kjøp togbilletter fra Finse
Til stasjonen...
Web bilde fra Bergens Tidende. Oppdateres ca hvert 15 min. Siden viser også tempratur og vindstyrke/retning
BT-webcam på Finse
Finse Vann og Avløp
Snedrift
Finse Skilag
Finse Hytteforening
Galleri Finse
Finsefondet
Finsesymposiet
Rallarmuseet
FinseBredbånd
Rallarvegen
SnowJam
FinseJazz
Påsketeater
Skiseiling
Skarverennet
Aktivitetskalender
31/12 Nyttårsfeiring
18/01 Snowjam
25/01 Finsejazz
Se egen side...
Skikite.com
Skikite.com arrangerer Kite kurs de fleste helger i vinter.

Se egen side...
Bøker om Finse
Historine om Finse   Rallarvegen  
Historien om Finse
forteller om fangstfolk, jernbanebyggere, hotellgjester, friluftsfolk, filmfolk, forfattere, flora, fauna
Klikk for info...
  Rallarvegen langs Bergensbanen er en fortelling om folk og fe, jernbane og turisme langs høyfjell -strekningen på Bergensbanen
Klikk for info...
  De holdt Bergensbanen åpen Dette er historien om samfunnet som oppsto på Finse og menneskene som arbeidet for å holde jernbanen åpen.
Klikk for info..
Rallarmuseum Finse
Rallarmuseet ligger i Østre Lokstall
Museet viser hvordan Bergensbanen ble bygget samt forarbeidet og kampen mot snøen om vinteren.
Se også egen side...
"1222"
Boken starter med en dramatisk togavsporing ved Finse i en kraftig snøstorm. Togpassasjerene evakueres til Finse 1222. Mens orkanen gjør at Finse er helt isolert blir den første personen drept.
Kjøp boken hos Bokkilden...

 

Nyheter
Historie
Det har vært mennesker i Finsetraktene helt siden år 5000 f.kr. Jaktredskaper og dyregraver fra den tiden er funnet ved sørsiden av Finsevannet.
I tidsrommet frem til slutten av 1700 tallet er det ingen sikre opplysninger om Finse. Man antar at det ikke var fast bosetning i området og at det kun var tilfeldige jegere eller fredløse som oppholdt seg der. Fra slutten av 1700 tallet begynte bønder i Ulvik å benytte området som sommerbeite. Denne seterdriften pågikk helt frem til slutten av 1880.
På den tiden begynte det å bli populært å gå i fjellet for overklassen. (DNT ble stiftet i 1868) Britiske Lorder var ivrige turister i Norge, og det var bla. en Irsk Lord som gav navn til St. Pål som ligger rett nord for Finse.
I 1894 begynte byggingen av høyfjellstrekningen på Bergensbanen ( fra Voss til Taugevann )
Kong Haakon åpnet offisielt "Dette slektsledds storverk" den 27. November 1909. I de 15 årene byggingen pågikk jobbet det mer enn 2000 rallarer i høyfjellet. I den forbindelse ble det første huset på Finse bygget i 1901 (Ingeniørbrakka )
Fra 1903 begynte hotellvirksomheten på Finse. Alice Fangen, og senere sammen med Joseph Klem, utviklet driften fra en handelsbu til fjellstue, og videre til et luksuriøst hotell.
På grunn av sin spesielle beliggenhet og gode kommunikasjon, samt den tids store beundring av polare eventyrere, ble Finse raskt et "IN" sted for Europas rike.
Bøkene fra hotellet viser at det var mange "consuler", adelige og kjente personer fra inn og utland som besøkte Finse.
Sonia Hennie bodde sågar på Finse. I 1914 ble det Norges første skøytehall bygd på Finse. Der trente Sonia Hennie og hotellets gjester forlystet seg.

Under andre verdenskrig hadde de tyske okupasjonsstyrkene flere "merkelige" prosjekter på Finse. De førsøkte bla. å bygge en flyplass oppe på Hardangerjøkulen. Det landet kun et fly der før prosjektet ble skrinlagt.
Etter krigen overtok DNT tyskernes brakker , og ombygde deler av brakkene er fortsatt i bruk. Finsehytta er betydelig oppgradert og er i dag en av DNT's største hytter.
Historien om Finse av Finn R. Jørstad

Finse 1222 selger "Historien om Finse", via sine websider

Se www.finse1222.no/hotel_bok.htm
Sonia Henni
På 1960 og 1970 tallet gikk turiststrømmen sakte nedover, og hotellet fikk problemer. NSB's personell og deres familier, som utgjorde de fastboende ble også færre. Frem til begynelsen av 1980 tallet var Finsesamfundet "levende" med egen butikk og skole. På det meste bodde det ca 200 mennesker på Finse I dag bor det kun en håndfull personer igjen, der betjeningen på hotellet og Finsehytta utgjør flertallet.
I 1980 overtok Tron Bach halve Finse hotell, og noen år senere den andre halvdelen. Ved hjelp av sitt ukuelige pågangsmot klarte han å få hotellet på fote igjen. Han fikk også etablert Rallarmuseet. I 1998 kom familien Parmann til Finse, og siden de hadde med seg barn ble faktisk Finse skolen gjennåpnet. Dette varte riktignok bare et år, men det skjer stadig mye på Finse.
Fra 01.01.2002 overtok Kamilla Klæboe direktørstolen. Hun er den første kvinnen etter Alice Fangen som styrer hotellet.

For mer innformasjon om Finse annbefales Bøkene "Rallarvegen" av Tron Bach og Johannes Gjerdåker og "Historien om Finse" av Finn R. Jørstad.


Finse Shoutbox
 
www.finse.com postboks 9, 5719 Finse webmaster@finse.com tlf +47 99700925